De vacht van een konijn
naargelang de lengte

De vacht van een konijn is bij elk konijn anders. Zo is de vacht van twee teddydwergen niet altijd hetzelfde. Vooral bij konijnen komen vachtproblemen voor door fokken met soms als resultaat: een "onbehandelbare" vacht.

Dagelijks borstelen?

Je moet zeker niet dagelijks borstelen. Dan ga je sowieso goede haren mee uittrekken, en dat verstoort de vachtcyclus. Maar je controleert best wel dagelijks op klitten/vilt. Dit kan je gewoon door te aaien en met de vingers te voelen of er (beginnende) klitten zijn. Je kan de klitten eruithalen met een wijde kam. Soms kan het een snellere oplossing zijn om de klit weg te knippen. Doe dit enkel als de klit niet dicht bij de huid zit. Soms kan een klit de huid mee trekken en is het echt gevaarlijk, want dan kan je erin knippen zonder dat je het goed en wel beseft. De vacht van een langharig konijn kam/borstel je best max 2-3x/week. Kammen gebeurt best met een grove kam en het borstelen kan je met een klein slickerborsteltje.

Buiten of binnen?

Langharige konijnen kunnen buiten gehouden worden maar onder strikte voorwaarden: het verblijft moet volledig afgedekt zijn van regen/sneeuw/hagel. Regen kan al zeer gauw de vacht van het konijn doen verklitten met snelle vervilting tot gevolg. Stoelgang van andere dieren (bijvoorbeeld kippen en vogels), kan in de vacht blijven hangen, wat ook weer de kans verhoogt op myiasis.

Knippen of scheren?

Angorakonijnen moeten ongeveer om de 3 maanden ingekort worden. Hun vacht blijft doorgroeien (integenstelling tot bij langharige katten). Angorakonijnen met veel te lange vachten (zoals deze) worden niet geknipt voor showdoeleinden. Het is dan ook niet oké om het haar van een Angora zo lang te laten groeien. Dat kan door te scheren of knippen. Wegens het comfort van het konijn, verkies ik om de vacht te knippen. Hier mag je een functioneel geknipt konijn verwachten. Dat wil zeggen: zo snel mogelijk (om het konijn niet langer stress te geven dan nodig). Maar mits de juiste professionele scharen kan ik een mooier resultaat leveren dan dat ik zou scheren.

Bij de andere langharige konijnen (Teddys, Lionheads, rasloze langharigen), moet er ook enkel geknipt worden ter comfort van het konijn. Bijvoorbeeld als de beharing rond het oog te lang wordt en het konijn minder goed kan zien, als de bakkebaarden te fel begroeid zijn, waardoor haren in het oog komen, als de lange haren op de borstkas te snel nat worden doordat het bijvoorbeeld in de waterbak hangt, of als het konijn zichtbaar last heeft van de warmte...)

Bij alle langharige konijnen is een sanitiare trim aangeraden. Als je er alles aan wil doen om myiasis zoveel mogelijk te voorkomen, dan kan je langskomen voor een sanitaire trim. Hierbij scheer ik voorzichtig het gebied rond de geslachtsdelen en reinig ik de inguïnale klieren. Zo is de groen/blauwe vleesvlieg minder geneigd om daar hun eitjes te leggen.

Oudere konijnen

Net zoals bij de mens, krijgt een ouder konijn te maken met verschillende problemen die de vachtverzorging bemoeilijken. Denk aan artrose, reuma, een heup die wat heeft afgezien,... Allemaal factoren die kunnen bijdragen aan verminderde vachtverzorging, met klitten en vervilting tot gevolg. Hierbij moet je op tijd ingrijpen om je konijn te helpen.

Ontdek hoe een trimbehandeling verloopt →

Dagelijks borstelen?

Zeker niet! Kortharige konijnen komen vaak zelf gemakkelijk door de rui. Echter, als je merkt dat er oude pakken haar blijven zitten, kan je helpen door te borstelen. Als het echter vergevorderd is en er sprake is van vervilting, neem dan zeker contact op met een konijnentrimmer.

Buiten of binnen?

Een buitenkonijn is onderhevig aan de invloeden van het weer. In de winter zal een konijn ook een wintervacht hebben, en in de zomer een zomervacht. Een binnenkonijn heeft deze vachtwisseling ook, maar is soms minder merkbaar doordat het een lichtere verandering is.

Knippen of scheren?

Kortharige konijnen hoeven helemaal niet geknipt of geschoren te worden. Tenzij je konijn gevoelig is voor myiasis of je wil alles doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen, dan kan je langskomen voor een sanitaire trim. Hierbij scheer ik voorzichtig het gebied rond de geslachtsdelen en reinig ik de inguïnale klieren. Zo is de groen/blauwe vleesvlieg minder geneigd om daar hun eitjes te leggen.

Oudere konijnen

Net zoals bij de mens, krijgt een ouder konijn te maken met verschillende problemen die de vachtverzorging bemoeilijken. Denk aan artrose, reuma, een heup die wat heeft afgezien,... Allemaal factoren die kunnen bijdragen aan verminderde vachtverzorging, met klitten en vervilting tot gevolg. Hierbij moet je op tijd ingrijpen om je konijn te helpen.

Ontdek hoe een trimbehandeling verloopt →
Review Your Cart
0
Add Coupon Code
Subtotal